Tijdens de kraamperiode (postnataal)

Een dikke proficiat met de geboorte van jullie kindje!

Een postnatale consultatie gaat over een bezoek aan huis binnen de 24u na jullie thuiskomst van het ziekenhuis. Hiervoor ben ik 7 dagen op 7 en 24u/24u beschikbaar. De eerste dagen thuis kom ik dagelijks langs. Dit om een medische check-up uit te voeren bij zowel moeder als baby maar ook om op al jullie vragen, onzekerheden, bezorgdheden een antwoord te bieden.

De duur van een huisbezoek hangt af van jullie noden.

De eerste dagen na de geboorte mogen jullie volgende zaken van me verwachten:

  • medische opvolging van zowel mama als baby
  • tussen 72-96u afname van Guthrie-test (bloedname bij de baby)
  • advies bij de verzorging van de baby
  • advies bij de voeding van de baby
  • ondersteunen van het nieuwe gezin

De meeste ziekenhuizen hanteren een verkorte ligduur. Dit wil zeggen dat je na 2 of 3 dagen al naar huis gaat. Ik neem de zorgen nadien over en zal tot dag 5 dagelijks aan huis komen. Nadien bekijken we samen, naar jullie noden en behoeften hoe we de huisbezoeken verder inplannen.

Door het verkorte verblijf is het ook belangrijk dat je kindje tussen dag 7 en dag 10 nog eens medisch wordt nagekeken door een huisarts of pediater.

Het fijnste is als je reeds tijdens de zwangerschap contact met me opneemt. Zodat we elkaar al leren kennen en zodat de opvolging nadien thuis nog vlotter kan verlopen.

Als we elkaar reeds gezien hebben tijdens de zwangerschap dan spreek ik af dat op de dag van de geboorte jullie me een berichtje mogen zenden met het heugelijke nieuws. De dag dat jullie naar huis gaan, mogen jullie de thuiskomst bevestigen. Zo kan ik in men agenda een plaatsje voor jullie vrij houden 24u na jullie thuiskomst.

Wat is de kostprijs?

De mutualiteit betaalt de zorg/hulp van een vroedvrouw terug tot 1 jaar na de geboorte. Zit je dus na enkele weken nog met vragen rond voeding/opvoeding/combinatie werk en borstvoeding/… dan kan je ook dan nog bij me terecht.

Voor een huisbezoek zal er een verplaatsingskost aangerekend worden. Bij de opstart van een zorg zal een eenmalige dossierkost van 25€ gefactureerd worden.
Fijn om te weten is dat sommige hospitalisatieverzekeringen deze kosten terugbetalen bij het binnenbrengen van de factuur.